Powered By Blogger

En çok okunan yazılar...

"İstanbul Adalar Turu:Büyük Ada"

Havalar ısınmaya başladı artık.İstanbul'a bahar geldi ve nihayet  kuşlar ötmeye,ağaçlar çiçek açmaya başladı.Söz verdiğimiz gibi &qu...

7 Mart 2012 Çarşamba

"Pierre Loti Tepesi"

Malum bahar geliyor artık.Havalar da ısınmaya başladı.
Miniatürk İstanbul;bir küçük Türkiye  yazımızda olduğu gibi açık hava mekanlarından devam ediyoruz.Bugün sizlere "Pierre Loti" ve meşhur "Pierre Loti Tepesi'nin hikayesini paylaşacağız.Pierre Loti'nin hayatının İstanbul ile ilgili kısımlarını anlatacağım.Tüm hayatını okumak isteyenler buradan; Pierre Loti wikipedi ulaşabilirler.İstanbul'a ilk defa 1876 yılında görevli bir subay olarak gelmiş Pierre Loti.
 


İstanbul'da bulunduğu zamanlar Eyüp'te kalmış. 1920 yılında "İstanbul Şehri Fahri Hemşerisi" olarak kabul edilmiş ve adına bir cemiyet bile kurulmuş.Tam bir İstanbul aşığı olan Pierre Loti'nin adı Divanyolu'nda bir caddeye ve Eyüp'te bir kahvehaneye verilmiş.Günümüzde bu tepenin olduğu tepe de; "Pierre Loti Tepesi" olarak adlandırılmış. 


Pierre Loti ve tepesinin hikayesini de öğrendikten sonra bizi ilgilendiren kısma geçelim. "Pierre Loti Tepesi" İstanbul'un en romantik yerlerinden biri olarak  bilinir.Haliç'i tam anlamıyla ayaklarınızın altına seren çay bahçesi İstanbul'un en bilinen yerlerinden birisidir.Dilerseniz burada bir sabah manzara eşliğinde; kahvaltınızı yapabilir veya öğle saatlerinde nargile içebilirsiniz.Fiyatlar biraz tuzludur ancak manzara bunun karşılığını verecektir. 


"Pierre Loti'ye nasıl gidilir ?" derseniz Eyüp Sultan Camii'nin yanında ki mezarlıkların arasından geçen merdivenleri tırmanarak ya da orada bulunan teleferiğe binerek çıkabilirsiniz.

Son olarak ek bir bilgi daha vereyim; "Pierre Loti Kahvesi" adıyla bilinen kahvehane   
19.yy'ın sonlarına kadar "Rabia Hanım Kahvesi" olarak biliniyormuş daha sonra bizim zabit amcanın mesken tutması ile adı değişmiş ve günümüze kadar ulaşmış.
Artık "Pierre Loti Tepesi" İstanbul aşıklarının buluşma noktası olarak biliniyor.
                                                    
                                               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder